Jotta voit johtaa muita arjessa tai muutoksessa, sinun tulee johtaa ennen kaikkea itseäsi. Tiedätkö mitkä ovat vahvuutesi? Kuinka tulet toimeen stressin kanssa? Mikä saa sinut innostumaan? Entä milloin tarvitset lepoa ja kuinka paljon?
Kun tiedät vastaukset näihin kysymyksiin, olet jo lähempänä osallistavaa johtajuutta. Tunnista ensin omat tarpeesi ja huolehdi niistä, tällöin saat enemmän energiaa ja aikaa kuunnella muita. Se kuinka johdat ja välität itsestäsi, heijastuu siihen, kuinka johdat muita. Siksi on tärkeää tunnistaa omat tarpeesi ja vahvuutesi, joita voit hyödyntää työyhteisösi arjessa sekä muutosjohtamisessa.
Se kuinka johdat ja välität itsestäsi, heijastuu siihen, kuinka johdat muita.
Jokainen meistä tunnistaa sen kokemuksen, kun on todella onnistunut jossain. Olemme kokeneet onnistumisen tunteen, ilon ja riemun, ylpeyden siitä, että homma hoitui suunnitelman mukaan tai selvisimme vastoinkäymisestä ja saimme juhlia saavutustamme. Miten saisimme lisää näitä onnistumisen tunteita jokapäiväiseen elämäämme? Kuinka voisimme toistaa samoja onnistumiseen johtaneita tilanteita tai toimintatapoja myös tulevaisuudessa, jotta työstämme voisi tulla mielekkäämpää sekä innostavampaa?
Arvostava haastattelu on yksi keino selvittää omia vahvuuksiasi. Menetelmän luojat David Cooperrider and Suresh Srivastva uskoivat, että kun keskitymme siihen, mikä on jo hyvää meissä ja yhteiskunnassa lisää arvostusta meihin itseemme sekä toisiimme. Arvostavan haastattelun avulla selvitämme itsellemme mitä me jo osaamme ja missä olemme onnistuneet. Voimme kehittää ja hyödyntää tunnistamaamme osaamista edelleen, mikä lisää onnistumisen kokemuksiamme myös tulevaisuudessa.
Tunnista oma osaamisesi
Tee seuraava harjoitus vahvuuksiesi kartoittamiseen. Valmistaudu harjoitukseen varaamalla kynä ja paperia tai post it -lappuja sekä rauhallinen hetki, jolloin kukaan ei häiritse sinua.
Mieti mikä on huippuhetkesi, onnistumisen hetki johtajana: Mikä innosti, ilahdutti ja tunsit olevasi ylpeä onnistumisestasi? Hetki voi olla pieni tai suuri.
Muistele monipuolisesti kokemustasi, vaihe vaiheelta ja yksityiskohtaisesti. Kirjoita ylös tärkeimpiä avainsanoja kokemuksestasi. Älä ole kriittinen itsellesi vaan kirjaa kaikki asiat ylös, jotka auttoivat sinua saavuttamaan onnistuneen kokemuksen, huippuhetkesi. Vastaa mielessäsi seuraaviin kysymyksiin. Voit tehdä harjoituksen myös ystävän tai kollegan kanssa, jolloin hän voi haastatella sinua. • Mikä teki tapahtumasta onnistuneen? • Mitä sinä teit? • Mitä muut tekivät? • Mikä siinä oli parasta? • Millaisia taitoja tai kykyjä sinulla oli, että tuo onnistuminen oli mahdollinen? • Mikä mahdollisti taitosi tai kykysi? Mistä olet hankkinut taitosi? • Miten muut tekivät onnistumisen ja taitojesi käytön mahdolliseksi? • Miten yhteistyö muiden kanssa teki onnistumisen mahdolliseksi?
Kun olet kirjannut kokemuksesi avainsanoja ylös paperille, voit huomata, että edessäsi on laaja valikoima omia vahvuuksiasi. Onko joukossa jotain samankaltaisuuksia tai yhdistäviä tekijöitä? Voit lajitella avainsanoja paperilla tai post it -lapuilla tai tee niistä sähköinen miellekartta. Apuna voit käyttää ilmaisia verkkosovelluksia kuten Mindmup tai Mindmeister.
Mieti nyt ovatko kirjoittamasi vahvuudet ja onnistumiseen johtaneet asiat sellaisia, joita voisit toistaa arjessasi ja johtamisissa uudelleen? Miten?
Kun päätät toistaa ja kehittää näitä vahvuuksiasi ja onnistumiseen johtaneita toimintatapoja yhä uudelleen, saat onnistumisen ja innostumisen tunnetta koko työyhteisöösi sekä varmuutta muutoksen johtamiseen. Ole esimerkki työyhteisöllesi ja ole ylpeä omasta osaamisestasi.
Työyhteisösi voimavarat näkyviin
Voit toistaa harjoituksen työyhteisösi kanssa, niin että jokainen vuorollaan haastattelee ja on haastateltavana. Kolmen hengen ryhmissä yksi voi olla haastateltava, joka kertoo onnistumisen kokemuksesta, yksi haastattelija, joka kysyy kysymyksiä ja kannustaa kertomaan lisää sekä yksi kirjuri, joka ei kommentoi vaan kuuntelee ja keskittyy kirjoittamaan kertomuksen avainsanoja ylös.
Keskittymällä onnistumisen kokemuksiin, luot voimauttavaa ja positiivista tunnetta koko työyhteisöösi, mikä auttaa työntekijöitä pääsemään työn imuun, löytämään omat vahvuutensa ja käyttämään niitä enemmän sekä motivoimaan työntekijöitä ja itseäsi parempiin tuloksiin.
Kokoa työyhteisön vahvuuksista huoneen taulu ja tee näkyväksi olemassa oleva osaaminen. Taulua voi täydentää osaamisen karttuessa.
Lue lisää tehokkaammasta johtamisesta toisessa blogikirjoituksessamme.
Comments